2006
Vaikka siihen aikaan se ei siltä tuntunutkaan, niin levy-sopimuksen allekirjoittaminen oli se merkittävin yksittäinen käännekohta koko tähän astisella uralla. Vuodesta 2006 alkavat leikekirjat ja nettisivujen arkistot. Siitä alkaa teosto- ja gramex-jäsenyys sekä tilastot keikoista. 2006 keikkoja oli enemmän, kuin sitä ennen yhteensä, eikä kokemusta Helsingin ulkopuolelta ollut, kuin yhden keikan verran ennen sitä.
Steen1 oli tuottajana paljon kokonaisvaltaisempi, kuin keskimääräiset studiorotat. Enemmän se tekeminen muistutti jotain suomiräppärin oppisopimuskoulutusta, johon sisältyi kaikki osa-alueet päihteitä unohtamatta. Julma-Henrillä, joka vielä silloin tunnettiin paremmin nimellä Money-Henkka oli ohjelmatoimisto Done Deal Booking. Vastaavia firmoja ei ollut juuri muita, vaan popimmat räppärit buukattiin isojen toimistojen kautta, ja muut myivät itse keikkansa. DDB:n listoilla oli Steen1:n lisäksi Asa ja Davo, joiden keikkojen yhteyteen sain myös myöhemmin lämppäyshommia.
Jyväskylän Blaze 2 B. Sisällä sai vielä polttaa, eikä Henri tarvinnut kasvonaamiota.
Keikkaa siis riitti, ja käytännössä kaikki viikonloput oltiin tien päällä. Suomisen Jannen Twingoon mahtui hyvin viisi ihmistä, vaikka takapenkin keskipaikalla ei ollut turvavyötä, kun auto oli rekisteröity neljälle. Aika tarkkaan 16:20 lähdettiin joka perjantai, haettiin vähintään twelvari R-kiskalta ja kuunneltiin demoja. Kevään tunnusbiisi oli tämä, ensimmäinen kuulemani Julma-Henri biisi.
Meininki oli enemmän rock´n´roll, kuin koskaan aiemmin tai kyseisen vuoden jälkeen. Oksennettiin lattialle, sammuttiin mestoihin, tuhottiin omaisuutta, saatiin porttikieltoja keikkapaikkoihin, kiusattiin Majakkaa ja Apolloa, painittiin ja nussittiin. Dokaaminen ei rajoittunut keikkapäiviin, vaan oli ainakin puolipäiväistä toimintaa.
Suomi pelasi varmaan kaikkien aikojen parhaan jääkiekkoturnauksen Torinon olympialaisissa päästen finaaliin asti. Suomi pudotti Venäjän välierissä luvuin 4-0, ja siinä huumassa päätettiin lähteä juhlistamaan voittoa Lahteen, jossa oli ensimmäistä ja ainoaksi jäänyttä kertaa järjestetty “Tonnin bättle”, jossa Armo Murhan oli määrä ottaa ensimmäinen isompi voittonsa. Toisin kävi ja finaalissa paikallinen JV vei isolta tuntuneen summan. Myös Stenkka osallistui, ja Henrikin salanimellä HankyPanky-mies
Yksittäisiä muistikuvia on paljon, mutta niiden laittaminen aika-akseliin on hankalampaa. Sikailun huipentuma oli varmaankin Emma-Gaala, jonka jatkoilla saatiin Pekka Ruuska ja Ile Vainio kiinni riveleistä, Jenni Vartiainen itkemään ja Tebian laulamaan serenadia. Kimmo Sasin viinaliput oli pöllitty jo alkuillasta, mutta pystiä ei tullut Varasta pomolta, eikä Leijonaa metsästän levyille, vaan Redraman Street Music voitti. Lopulta keikkoja oli vuoden aikana 52 kpl, saldo, joka meni rikki vasta vuonna 2010.
Vaikka keikkailu vei aikaa, niin se myös samalla osoitti itselle niin selvästi sen kenelle sitä musiikkia tehtiin. Kun tajusi, että kuuntelijoita tulee jatkuvasti lisää, monenlaista porukkaa ympäri Suomea, niin motivaatio erilaisten projektien tekemiseen vaan kasvoi. Yellowmic haluttiin myös tuoda uudelle tasolle, ja sitä oli tarkoitus tehdä uudella ja laadukkaammalla mixtapella. Kun yritettiin miettiä mitä spessua siihen voitaisiin tuoda, keksittiin tehdä omakustanne lyhäri – Adihasla.
Tyypillisesti kunnianhimo läpästä lähteneen idean toteutukseen kasvoi jatkuvasti. Aluksi piti tehdä paljon lyhyempi pätkä ja kevyempi editointi, mutta kun juonenkäänteitä tuli koko ajan lisää, paisui projekti. Budjetti tai ammattitaito ei kuitenkaan kasvanut samassa suhteessa ja lopputuloksena oli äärimmäisen työläs ja ylipitkä amatöörisketsi. Ei meidän tavoitteet ikinä sen korkeammalla olleetkaan, joten onnistunut projekti kaikenkaikkiaan. Julkaisu venyi kuitenkin koko palapelin kokoamisen vuoksi seuraavalle vuodelle, vaikka sisältö tuotettiinkin pääosin kesällä 2006.
Todiste siitä, että hiusraja on ollut korkealla jo pidemmähkön aikaa
Adihaslan mukana tuli myös se mixtape, joka tässä tapauksessa oli soundtracklevy. Uusia tuttavuuksia levyllä oli Timo Pieni Huijaus, Sine Ira, Tony Stereo, Tommishock ja Paperi T. Viimeisenä mainitut kaksi olivat etsineet sopivaa biisiä jonka tehdä keskenään. Mulla oli samoja keloja Tommin kanssa, ja todellakin olin valmis ottamaan suomihiphop.comin hehkuttaman Paprun mukaan. Tuosta sessarista syntyneen Ruger Hauerin lisäksi levyllä esiintyy myös kokoonpano Teflon Brothers, joka ei sinänsä ollut mitään uutta, paitsi nimensä osalta. Tässä kohtaa kun ei vielä, nyt jo tutuksi tullut ärsytyskynnyksellä leikkiminen, ollut osa yhtyeen brändiä.
Tony Stereo tuli mukaan sitä kautta, että meillä oli yhteinen biisi tekeillä Tonyn levylle, ja Jatsitupakkaa syntyi siinä sivussa. Helvetin kaupunki julkaistiinkin levyn jäätyä työpöydälle vasta 2010 Vieras-kokoelmalla. Myös Timon kanssa yhteistyö alkoi jo hieman ennen tätä nauhoitusta. Muuten olisinkin varmaan itse tehnyt biisin näiden kummankin kanssa, mutta koska kelat yhteisistä projekteista oli jo käynnissä, niin sille ei ollut tarvetta. Muutenkin oli vähän ajan tapa, että mun ääntä kuultiin liiankin monella raidalla. Varmaan siksi, että myös nauhoitin kaikki biisit, ja jos jollain oli hyvä biitti tai idea, niin siihen halusi päästä mukaan.
Syvällä Pelissä DVD:llä
Timo oli tuttavuutena erittäin mielenkiintoinen. Olin kuitenkin seurannut Rähinää paljon tarkemmin kuin Monspia, vaikka pari vuotta olikin ehkä taso tai tyyli ollut vähemmän tyydyttävää. Kuitenkin näin valtavasti potentiaalia paljon maanläheisemmin esiintyvässä Timossa, joka oli ottanut sellaisen räkis-renttu-naistenmies-roolin, joka varmaankin perustui vahvasti tosi tapahtumiin. Koin olevani itse sitä Monspin kaupallisempaa laitaa, ja tästä maailmojen kohtaamisesta tuli isompi motiivi koko projektille, vaikka aiheena sitä ei käsiteltykään.
Tarina Elastisen vanhasta levysoittimesta on kerrottu niin monta kertaa, että sen on joku kirjoittanut laitteen kylkeen.
Ensimmäinen suora kontakti Rähinään oli Trilogian KT:n kautta, joka kertoi, että he tekevät vähän toisenlaista, vähemmän viihteellistä levyä (en osaa sanoa missä mittakaavassa, koska ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa on kuitenkin niin äärimmäisen viihteellinen) ja pyysi mua siihen mukaan. Kyllä siitä biisi saatiinkin, nimeltään Hulluks. Sitä ei olla kuitenkaan koskaan, kuten ei muitakaan käsittääkseni valmiiksi asti tehdyn albumin biisejä julkisesti kuultu. Sessiosta jäi kuitenkin käteen vanha levysoitin, joka edelleen odottaa toimistolla kytkemistä, ja tutustuminen Timoon, jonka kanssa seuraavan kahden vuoden aikana saatiin kokonainen levy tehtyä.
Vuodelta on niin vähän aiheeseen liittyviä kuvia, että piti leikekirjasta lainata
Samalla kun mä tein Kalen kanssa EP:tä, pyöri viidakkostudio hyvällä käyttöasteella. Alkuvuodesta ilmestyi Heikin ja Volin Wordcup, joka varmaan oli kuitenkin aloitettu Hattutehtaalla. Loppuvuonna Heikin debyyttisoolo Vihreä Salmiakki, jonka myötä Bleakk vakiintui erityisesti Heikin hovituottajaksi. J-P oli koko alkuvuoden Swazimaassa, mutta tuli takaisin Ai, tähän väliin – levyjulkkareihin loppukeväästä.
Keikkailun ja uuden tuotannon ohessa suoritin valtaosan vuodesta vielä sivariakin, jossa ei kyllä oltu kovin tyytyväisiä mun läsnäoloprosenttiin. Käsittääkseni seuraava virallinen toimenpide olisi ollut vankeustuomio, jonka siviilipalveluksen valvoja voi äärimmäisenä keinona langettaa. Kaikki kokemukset itse duunista kuitenkin positiivisia, ja paljon on sieltäkin jäänyt käteen, mistä on myöhemmin ollut hyötyä.
Lokakuussa ilmestyi Asan Terveisiä Kaaoksesta, ja sitä seurasi kymmenen keikan kiertue. Henkka myi niihin mulle jollain naurettavalla summalla soolovedot, ja Masa pyysi samalla vaivalla myös tuplaamaan. Sekin pesti kesti lopulta ihan sinne Jätkäjätkien perustamiseen saakka ja sitä kautta sain toisen, aika erilaisen oppisopimuskoulutuksen ammattiin. Jos olisin omaksunut suoraan sen Stenkan mentaliteetin, en olisi enää nyt kahdeksan vuotta myöhemmin tässä, niin kuluttavaa se oli.
Terveisiä kaaoksesta kiertuepaita oli Yellowmic-tuotantoa, ja sen suunnitteli Heikki Kuula
Julkaisut 2006:
Heikki Kuula & Voli – Wordcup
Pyhimys . Ai, tähän väliin EP
Heikki Kuula – Vihreä Salmiakki